Mortarul si variantele în care acesta poate fi utilizat
Un produs indispensabil în constructii este mortarul. Acesta este un amestec omogen în care intra, în diferite proportii, urmatoarele materiale de baza: apa, nisip si liant. Bine amestecat si omogenizat, acesta se transforma într-o pasta usor de folosit, care se întareste în scurt timp. Se foloseste la legarea caramizilor între ele (mortar de zidarie), la acoperirea unor suprafete (mortar pentru tencuieli), dar si pentru unele lucrari mici, cum sunt astuparea gaurilor, crapaturilor si fisurilor aparute pe pereti, precum si pentru fixarea unor suporti în zidarie.
În functie de ponderea materialelor componente, se disting mai multe variante de mortar: mortar pe baza de var, mortar de ciment simplu, mortar pe baza de ipsos.
Cel pe baza de var (mortar de var simplu si mortar de var-ciment) are ca si produs de baza varul. Acesta este, de altfel, liantul dintre componente. Mortarul de var simplu este folosit pentru lucrari de constructii mai putin solicitate, precum si pentru tencuieli interioare în încaperi cu umiditate mica. Mortarul de var-ciment este folosit la lucrari de zidarii mai solicitante si la tencuieli interioare în încaperi cu umiditate mai ridicata, ca de exemplu, bucatarii.
Mortarul pe baza de ipsos se foloseste în doua variante: mortarul de ipsos simplu, preparat fara nisip si mortarul de ipsos-var. Mortarul pe baza de ipsos se foloseste la executarea tencuielilor gletuite, a ornamentelor, precum si la fixarea unor suporti în perete.
Mortarul de ipsos se prepara cu putin timp înainte de folosirea lui, deoarece priza si întarirea lui se face foarte repede, dupa circa 3-4 minute si se termina dupa 6-30 minute.
Articole
- Folosirea Adezivului de POLISTIREN M36
- Utilizarea si aplicarea Gletului Standard M11
- Aplicarea manuala a mortarului
- Ciment vs. ipsos
- Curatirea uneltelor folosite dupa prepararea ipsosului
- Obtinerea mortarului de ipsos simplu
- Cum se prepara mortarul de ciment simplu
- Prepararea mortarului pe baza de var-ciment
- Adaugarea materialelor componente în mortare
- Mortarul si variantele în care acesta poate fi utilizat
- De ce trebuie gletuit înainte de vopsire?
- Folosirea tinciului pentru netezirea tencuielii
- Aplicarea tencuielii grosiere
- Rolul stropului de tencuiala în tencuirea peretilor
- Pregatirea suprafetei suport, la aplicarea gresiei si a faiantei
- Povestea mortarului
- Cadoul romanilor pentru civilizatie: mortarul