Obtinerea mortarului de ipsos simplu

Daca la celelalte variante ordinea adaugarii materialelor a fost praful apoi apa în cantitati determinate, în aceasta situatie se procedeaza exact invers. Astfel, conform dozajului ales, se toarna mai întâi apa necesara într-un recipient curat, fara impuritati sau urme de la alte amestecuri mai vechi. Folosind mistria, se adauga ipsosul (praf de culoare alba), astfel ca el sa cada sub forma de ploaie fina pe toata suprafata apei.

Se asteapta câteva minute pentru ca praful adaugat sa se înmoaie. Apoi, se amesteca bine, folosind miscari lente, circulare, pentru a se evita agitarea mortarului. Dupa ce ipsosul a fost în întregime dizolvat în apa, se lasa amestecul sa se linisteasca pret de câteva minute. Apoi se poate aplica.

Se recomanda ca prepararea acestui material sa fie realizata de catre mesteri cu experienta, având o oarecare dexteritate. Asta pentru ca mortarul de ipsos este un amestec destul de pretentios care poate esua usor într-o stare prea lichida sau, din contra, prea solida. În ambele cazuri, nu mai este posibila adaugarea de ipsos sau apa si se considera ca mortarul este compromis. Daca se ajunge în acest punct, procesul trebuie reluat cu componente noi, respectându-se strict indicatiile tehnologice mentionate de producator. Se recomanda, asadar, prepararea unor cantitati succesive.

Dozaje recomandate: daca trebuie sa se astupe o fisura putin adînca, mortarul poate sa fie mai putin pastos si se foloseste o parte ipsos si o parte apa. Daca trebuie sa se astupe o gaura sau sa se faca o întepenire în zid, se amesteca 2-3 parti de ipsos cu 1 parte apa. Daca trebuie sa se faca acoperirea unei portiuni de perete cu un strat subtire de ipsos, pentru tencuire se va prepara un mortar mai subtire, folosind în acest caz 1/2 - 3/4 parti de ipsos cu 1 parte apa.